Att starta en surdeg med vildjäst
Att starta en surdeg är ingen konst alls, faktiskt.
Allt du behöver är vatten, mjöl och ett kylskåp, och det tror jag de flesta av oss har hemma. Har du ont om plats i kylen behövs inte ens den, egentligen räcker det med rumstemperatur.
Det finns olika sätt att börja på en surdeg, ett sätt är att göra en vildjäst.En vildjäst är naturlig starter som tar cirka en vecka innan den är klar att användas till bak.
Detta låter ganska exotiskt och komplicerat, men det är faktiskt busenkelt!
Såhär gör du:
Häll 300 g ljummet vatten över 100 g russin (russinen går att byta ut mot aprikoser, vindruvor eller äppelskal)
Klart!
Det var inte så svårt va?
Det var inte så svårt va?
Täck nu över din lilla blandning med ett lock, jag har valt att använda glasburkar men du kan givetvis använda en vanlig bunke om så önskas. Anledningen till att jag valt att använda glasburkar är för att jag ska kunna se processen, för man kommer ganska snabbt att se hur vattnet blir lite syrligt, genom att bubblor bildas.
Burken ska nu stå i rumstemperatur i tre dagar, efter det ska russinen (eller vad du nu valt att starta med) silas bort och kvar ska du vara med cirka 200 g vatten. Om du inte har 200 g är det bara att fylla på den mängden vatten som saknas.
Om du vill göra en "neutral" surdeg rekommenderar jag att du använder vetemjöl i nästa moment. En sådan surdeg kallas Levain (uttalas Levän). En Levain är alltså en vetesur, denna går att använda i de allra flesta bröd. Väljer du att använda rågmjöl så får du istället en rågsur, som är underbar att använda i lite grövre bröd. Vill du så kan du blanda mjölsorter och experimentera lite, det är faktiskt bara du som sätter gränserna. Varför inte göra en Levain, en rågsur och en blandad, när du ändå är igång?
Här kommer i vilket fall som helst nästa moment, och det är att hälla 150 g av mjölsorten du valt att använda i det vattnet du precis silat ut dina russin ur. Alltså ska du blanda 200 g vatten och 150 g mjöl, fortfarande inte så krångligt, eller hur?
Nu ska detta täckas med ett lock (nu har du troligtvis behövt uppgradera till en större bunke eller burk) och stå i rumstemperatur i 2 dygn.
När 2 dygn gått är det dags att fylla på med 200 g vatten och 150 g mjöl av samma sort du valt tidigare. Blanda detta, sätt på locket igen och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn.
När detta dygn passerat kan du ställa in din starter i kylen.
Dagen innan du ska baka tar du ut den ur kylen och "matar den", och med mata menar jag att du häller i 100 g vatten och 80 g av samma mjölsort som tidigare och blandar.
När detta dygn passerat kan du ställa in din starter i kylen.
Dagen innan du ska baka tar du ut den ur kylen och "matar den", och med mata menar jag att du häller i 100 g vatten och 80 g av samma mjölsort som tidigare och blandar.
När detta fått stå över natten eller i 1 dygn är det bara att börja baka! Dock rekommenderar jag att du sparar upp till 400 g av blandningen, för då räcker det att du tar ut den ur kylen en dag innan nästa bak och matar med mjöl och vatten och låter den stå i rumstemperatur för att jäsa till sig lite så är den redo för att användas igen!



Kommentarer
Trackback