Surdegsbröd med choklad och valnötter
Nu har jag hängt utanför boxen igen, denna gången hittade jag en vanlig Levain, fast med nötter och choklad i. Underbart!
Du behöver:
650 g ljummet vatten
1000 g mjöl
30 g salt
10 g honung
300 g vetesur
15 g jäst
Till senare behöver du
100 g valnötter
150 g choklad
Och som vanligt, börja med att lösa upp jästen i vattnet
Häll i mjöl, surdeg och honung
Blanda på låg hastighet till en smidig deg, ca. 4 minuter
Höj sedan hastigheten och låt gå ytterligare 4 minuter innan du häller i saltet
Blanda i 2 minuter på samma hastighet
Lägg nu degen i en inoljad bunke med lock eller plastfolie över och låt jäsa i 80-90 minuter
Bröden ska in i ugnen på 250°C, så sätt på ugnen i god tid, då dessa inte ska jäsa efter att du format dem.
När din deg jäst färdigt är det bara att slå ut den på bordet och forma till en enda rektangel, häll sedan över valnötter och choklad i mitten av den övre halvan och vik in i degen.
Skär sedan upp dina bröd i den storlek du önskar, du kan göra 3-5 på denna satsen.
Sätt in i ugnen och sänk till 210°C.
Nu är det olika från ugn till ugn men baka av i 30-40 minuter, eller ta ut brödet efter en stund, stick en termometer in i mitten och när temperaturen är 98°C är brödet klart!
Ta ut och låt svalna på galler under handduk.

Ursäkta den värdelösa bilden, men jag fick skynda mig då alla ville äta av det, hehe..