Levain med en touch av citron!
Jajjemen folket, nu är det dags för ytterligare ett underbart bröd!
Du behöver:
1 kg mjöl
500 g surdeg av vete
20 g salt
20 g jäst
Skal från en citron
600 g ljummet vatten
Börja med att lösa upp jästen i vattnet
Ha sedan i alla övriga ingredienser utom saltet
Blanda till en deg och låt gå på låg hastighet i 4 minuter
Öka sedan till en hastighet högre och låt gå 5-6 minuter
Ha i saltet
Blanda i 2-3 minuter till på samma hastighet
Låt nu degen vila under handduk i cirka 45 minuter
Sätt ugnen på 240°C
Häll sedan ut degen på mjölat bord, dela på fyra och forma till runda bröd.
Ställ in i ugnen och sänk värmen till 210°C
Baka av i cirka 40 minuter
Låt svalna på galler utan handduk.

Surdegspizza av en vanlig människa
Jag är just nu gästbloggare här - jag är alltså ingen bagare och jag har idag testat att göra pizza på surdeg. Jag använde mig av receptet som finns längre ner på denna blogg, och det blev verkligen hur bra som helst! Jag kan ärligt säga att jag aldrig någonsin förr ätit så god pizzabotten. Alltså aldrig någonsin. Den blev så himla tjock och fluffig och aahhhh jag åt mer än jag egentligen orkade av den. Goade helt loco. Tänker alltså från och med nu endast äta pizza varje dag i resten av mitt liv. Måste dock göra mindre satser i fortsättningen så jag har en mängd som begränsar mitt ätande.
Allvarligt folk, testa detta. det är underbart. Ha det gott! Med surdeg.
HERMANKAKA
Asså är inte Herman typ det sötaste namnet som finns? Jo, det är det banne mig!
En Hermankaka är en vanlig söndagskaka, en med surdeg i.
Jo serru, nu har jag gått utanför boxen!
Jo serru, nu har jag gått utanför boxen!
Den är verkligen delikat, alla mina syskon älskade den, och den yngsta fick till och med hjälpa till att baka den.
Hur gör man en Hermankaka då?
Det är busenkelt, faktiskt.
Sätt ugnen på 170°C
Blanda följande ingredienser till en smet:
1,5 dl matolja (rapsolja)
3 ägg
3 tsk bakpulver
2,5 dl socker
3 ägg
3 tsk bakpulver
2,5 dl socker
3,5 dl mjöl
½ dl surdeg av vete
½ dl surdeg av vete
1 tsk salt
2 tsk kanel
2 rivna äpplen
100 g hackade nötter
100 g hackad choklad
Smörj och bröa en stor form, grädda i mitten av ugnen i ca. 45 minuter.
Ta ut och ät, eller frys in och plocka fram när du väntar besök.
Tänkte att jag kan citera mina småsyskon, som är mellan 10 och 17 år:
"ÅÅÅÅÅÅÅÅÅH den är så god, jag har ångest över att den ska ta slut!"
"Den här var ju VÄLDIGT god"
"Den här var ju VÄLDIGT god"
"Åh, jag älskade den!"
Så kör hårt!

"Det godaste hittills"
Ja, det stämmer bra folks!
Detta bröd ansågs av många i min stora familj vara det godaste hittills, vilket egentligen är lite lustigt eftersom det bara var något jag slängde ihop för att bli av med lite surdeg.
Detta bröd ansågs av många i min stora familj vara det godaste hittills, vilket egentligen är lite lustigt eftersom det bara var något jag slängde ihop för att bli av med lite surdeg.
Men här kommer iallafall receptet:
5 dl ljummet vatten
14-15 dl vetemjöl
2 dl rågsur
3 msk socker
1 tsk salt
1/4 paket jäst (om du inte känner att du har så bra fart i din surdeg så ta lite mer jäst, ½-1 paket)
Nu ska jästen blandas ut i vattnet
Sedan ska allt utom salt i
Sedan ska allt utom salt i
Blanda i 3-5 minuter och ha sedan i salt
Låt jäsa under handduk i 2-2,5 h. Efter en stund kan du sätta ugnen på 225°C
Denna degen kommer inte att växa och bli enorm, men oroa dig inte, det gör ingenting.
Den ska alltså gå från såhär:

Till såhär:

Se, inte jättestor skillnad, eller hur?
Degen kommer antagligen att vara lite kladdig, så se till att ha mjölat bordet ganska ordentligt innan du häller ut den.
Dela degen i två lika stora delar, lägg den ena åt sidan och forma den du har kvar till ett bröd genom att platta ut den till en rektangel (ungefär 20x15 cm), vik in den övre långsidan till mitten och gör likadant med den undre. Vik sedan hela degen från en långsida till den andra och nyp ihop skarven lite lätt. Vik in ändarna under brödet lite, så att det formas till ett bröd. Lägg på plåt och gör likadant med den andra degbiten.
Pensla brödet med vatten och sikta över lite mjöl.
Baka i 25-30 min, eller tills brödet är 97°C på insidan.

Ursäkta den tråkiga bilden, men det här var faktiskt allt bröd som fanns kvar för mig att fotografera när kvällen kom. Så populärt blev det alltså!
Supersur surdeg
Anledningen till att det inte kommit in något nytt recept på ett tag är att jag körde slut på all min surdeg sist jag bakade (klantiga jag hade glömt att mata dem), så jag fick helt enkelt sätta nya. Denna gången bestämde jag mig för att köra på vildjäst, för att min familj också skulle få se skillnaden mellan en vanlig starter med mjöl och vatten, och en där man börjar med frukt. Ni som har missat vad en vildjäst är kan bläddra ner litegrann, så finns det ett tjusigt inlägg om det också!
Tidigare har jag bara provat att göra en vildjäst med russin, men denna gången blev jag lite sugen på att prova något annat också, Jag valde därför att sätta en med russin, en med torkad persika och en med torkade fikon, och oh boy, det blev fart i dem små rackarna!
I bakgrunden gömmer sig den som jag startade på russin, den har redan matats en gång och bubblat över

Burken var halvfull två dagar innan detta, det är ganska fascinerande egentligen. Vänta, jag ska visa!

Okej, så efter att ha silat bort persikorna från vattnet och slängt iväg, blandade jag i 150 g vetemjöl, skruvade på locket lite slappt och ställde tillbaka det på hyllan

Två dagar senare (alltså igår) ringde mamma mig och sa att den hade bubblat över så hon hade fått ställa den i en tallrik. Yes, tänkte jag, ännu en lyckad suris!!

Så, nu förstår ni som inte provat på en vildjäst, utan bara en vanlig surdeg, att det faktiskt inte är så pjåkigt.
Best of luck!