"Det godaste hittills"

Ja, det stämmer bra folks! 
Detta bröd ansågs av många i min stora familj vara det godaste hittills, vilket egentligen är lite lustigt eftersom det bara var något jag slängde ihop för att bli av med lite surdeg. 
 
Men här kommer iallafall receptet:
 
5 dl ljummet vatten
14-15 dl vetemjöl
2 dl rågsur
3 msk socker
1 tsk salt
1/4 paket jäst (om du inte känner att du har så bra fart i din surdeg så ta lite mer jäst, ½-1 paket)
 
Nu ska jästen blandas ut i vattnet

Sedan ska allt utom salt i
 
Blanda i 3-5 minuter och ha sedan i salt
 
Låt jäsa under handduk i 2-2,5 h. Efter en stund kan du sätta ugnen på 225°C
 
 
Denna degen kommer inte att växa och bli enorm, men oroa dig inte, det gör ingenting. 
 
Den ska alltså gå från såhär:
 
Till såhär:
 
 
Se, inte jättestor skillnad, eller hur?
 
Degen kommer antagligen att vara lite kladdig, så se till att ha mjölat bordet ganska ordentligt innan du häller ut den. 
Dela degen i två lika stora delar, lägg den ena åt sidan och forma den du har kvar till ett bröd genom att platta ut den till en rektangel (ungefär 20x15 cm), vik in den övre långsidan till mitten och gör likadant med den undre. Vik sedan hela degen från en långsida till den andra och nyp ihop skarven lite lätt. Vik in ändarna under brödet lite, så att det formas till ett bröd. Lägg på plåt och gör likadant med den andra degbiten. 
Pensla brödet med vatten och sikta över lite mjöl.
Baka i 25-30 min, eller tills brödet är 97°C på insidan. 
 
 
Ursäkta den tråkiga bilden, men det här var faktiskt allt bröd som fanns kvar för mig att fotografera när kvällen kom. Så populärt blev det alltså!


Kommentarer
Marie

Så gott!
Kommer hem efter en lång arbetsdag och får en jättegod kvällsmacka!

2013-04-09 @ 11:05:22


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bakeforfun.blogg.se

Välkommen till min blogg - en blogg som säger att surdegsbröd är både gott och kul!

RSS 2.0