Frallor

Min pappa frågade mig igår om jag inte kunde tänka mig att baka frallor istället för bröd, då det är mer populärt bland mina yngre syskon, och givetvis kunde jag det! 
 
Frallor som är goda, saftiga och barnvänliga.. ingen konst! 
 
Jag följde faktiskt bara ett recept på vanligt franskbröd och hällde i lite surdeg, svårare än så behöver det faktiskt inte vara! 
 
Här är mitt recept:
 
1 paket jäst
1 tsk salt 
1 msk ljus sirap
1 dl vetesur (Levain)
1 dl rågsur
7,5 dl ljummet vatten
20-25 dl vetemjöl
1 ägg
 
 
Nu är det bara att göra som alltid:
 
Lös upp jästen i vattnet
 
Häll i en del av mjölet (10 dl räcker)
 
Blanda lite
 
Ha i surdeg, salt, socker och sirap
 
Blanda
 
Ha i mjöl, ungefär 8 dl till
 
Blanda
 
Degen borde nu ha gått ihop, men fortfarande vara kladdig och kräva mer mjöl
 
Blanda nu i ägget
 
När ägget gått in i degen kan du blanda i resten av mjölet, det är inte säkert att du behöver använda allt, så häll i det lite pö om pö. 
 
När degen är som du vill ha den och du känner att du kan arbeta den, ställ den på jäsning cirka 1 timme. 
 
När timmen passerat är det dags att rundriva, alltså göra frallor! 
Vill du hellre göra bröd går det alldeles utmärkt, degen räcker till två ordentliga bröd. 
Innan du börjar, sätt ugnen på 230°C
 
Nu är det inte så att jag kräver att alla ska kunna rundriva, eller ens veta vad det är, men det är lite svårt att förklara i text.. 
Men jag kan försöka!
 
Börja med att ta en degbit på cirka 50-80 gram (beroende på hur stora du vill att dina frallor ska bli, jag valde att göra mina lite extra stora, på order av min yngsta syster)
 
Lägg degbiten på bordet, knyt din hand och lägg fingrarna mot degbiten. 
 
Tryck neråt samtidigt som du gör en cirkelrörelse med din hand, och dra sakta ut fingrarna tills dina fingertoppar pekar rakt ner i bordet. Sluta inte göra cirkelrörelsen med handen under tiden! 
 
Om din degvit har formats till en rund boll har du lyckats, om inte så försök rundriva den med öppnade fingrar lite till (alltså med fingertopparna ner i bordet)
 
Funkar inte detta så bara forma en boll på sättet du tycker känns lättast. 
 
Lägg sedan frallorna på en plåt, med ganska bra mellanrum, för nu ska de jäsa ytterligare 45 minuter! 
 
 
Före jäsning
 
 
Efter jäsning
Jag valde att hälla sesamfrön på några av mina, för det är min favorit. Dessvärre håller inte alla familjemedlemmar med så det blev en hel del utan något på. Men de smakar lika gott ändå! 
 
 
 
Låt stå i ugnen ca. 15-20 minuter, eller tills de fått en gyllenbrun färg. 
 
 
 
Smakade och godkända av alla i familjen och även en vän, så kör hårt! 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bakeforfun.blogg.se

Välkommen till min blogg - en blogg som säger att surdegsbröd är både gott och kul!

RSS 2.0