Ett nyttigt men ack så gott bröd!

Jag har en syster som inte äter vitt bröd (jag vet, kräsna familjen) så jag bestämde mig för att baka ett bröd som var gott, mättande och inte lika "onyttigt" som ett bröd bakat på endast vetemjöl är eller kan ses som. 
 
Om du känner dig sugen på att prova på detta så ska jag dela med mig av mitt recept! 
 
Surdeg av råg
1 paket jäst
8 dl vatten (fingervarmt*)
Ca 1 msk lingonsylt
1 msk lättsockrad apelsinmarmelad
1 msk kokos
4 skivor knäckebröd
120 g fiberhavregryn
1-1,2 kg rågmjöl
1 msk vit sirap
30 g havssalt
 
(*Har man som jag ganska kalla händer är det lättare att känna med insidan av handleden)
 
 
Gör såhär:
 
Smula ner jästen i en bunke eller i din bakmaskin 
 
Häll över vattnet och blanda tills jästen lösts upp
 
Blanda i cirka 800 g rågmjöl och låt gå i maskinen en stund
 
Under tiden kan du krossa knäckebröden
 
Stanna maskinen, häll i lingonsylt, apelsinmarmelad, sirap, knäckebröd och kokos
 
Blanda
 
Fiberhavregryn är nästa steg, häll i all havre och blanda så länge du känner för. (Jag valde att inte göra mer än bara blanda i havren, för att den inte ska krossas helt, men det är upp till var och en om man vill att havren ska kännas eller inte). Ha sedan i havssalt.
 
Känns din deg lös vid detta laget så ha i lite mer mjöl. 
 
Nu ska degen jäsa under handduk i cirka 45 minuter. 
 
 
När degen jäst kan du antingen lägga hela degen på en plåt med papper och sedan skära ut bröd, eller forma bröd och sedan lägga på plåt. 
 
Sedan ska den jäsa ytterligare 40-45 minuter under handduk innan de ska in i ugnen. Om du önskar kan du pensla med vatten och strö över lite havregryn eller rågmjöl innan du stoppar in dem i ugnen. 
 
 
Ställ in ugnen på 250°C men sänk till 225°C när du sätter in dina bröd. (Detta gör man för att "chocka" brödet och avsluta jäsningen)
Baka av i cirka 40 minuter, är du osäker på när brödet är klart kan du ta ut ett bröd och sticka in en termometer på undersidan, är brödet 97°C så är det klart! 
 
 


Kommentarer
Millan

Hej, som den novis jag är har jag några frågor om jagska försöka mig på det här brödet! Hur mycket surdeg ska jag ha och när tar jag i den? Och hur mycket är 120 g fibergryn i dl ungefär? Och 30 g havssalt...
Puss på dig du glada bagare

Svar: Hej, ursäkta mitt sena svar, det har varit lite mycket nu i skolan! Surdegen kan du hälla i i samband med mjölet! Jag brukar blanda i lite mjöl efter att jästen och vattnet blandats, så att det går ihop och blir e deg, om än en kladdig sådan. Sedan har jag i surdeg, havre och allt utom salt och resterande mjöl. När det har gått ihop häller jag i resten av mjölet, detta för att det inte är helt säkert att allt mjöl behövs, så häll i det lite pö om pö! Jag skulle säga att 2-2,5 dl surdeg blir bra! 120g blir väl ungefär som en 4-5 dl, skulle jag tro. Salt kan du ta typ en matsked eller 3 teskedar (det blir samma mängd). Ha i saltet sist. Lycka till!
Puss och kram!
Theresia

2013-03-31 @ 16:15:38


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bakeforfun.blogg.se

Välkommen till min blogg - en blogg som säger att surdegsbröd är både gott och kul!

RSS 2.0