Ett bröd för alla åldrar!

Min mamma avskyr surdeg, hon har fått för sig att alla surdegsbröd är grova och "tunga" bröd, detta stämmer givetvis inte, så för att övertyga henne bakade jag ett ljust bröd innehållande både råg- och vetesur. 
Sedan valde jag att inte berätta för någon familjemedlem att det vat surdeg i, för mina yngre syskon var inte heller så sugna på ett bröd med en sörja som stått framme i en vecka i sig. 
 
Receptet i sig är ganska enkelt, dock rekommenderar jag att du ser till att ha några timmar över, då degen ska jäsa i cirka 2 timmar. 
 
Du behöver följande:
 
Valfri surdeg (jag valde som sagt att använda både råg och vete)
1 paket jäst
1-1,3 kg vetemjöl
9 dl vatten (cirka 40°C)
½ dl olivolja
2 msk ljus sirap
200 g rågsikt
40 g salt
90 g havregryn
 
Har du svårt att få till temperaturen på vattnet så gör det inte så mycket, men ta hellre för kallt än för varmt om du känner dig osäker. För varmt vatten kan förstöra jästen, och då kan det bli problematiskt att få brödet att jäsa ordentligt. 
 
 
Gör såhär:
 
Smula jästen i din bakmaskin eller bunke

Häll i vattnet och starta maskinen tills jästen lösts upp
 
Ha nu i 1 kg vetemjöl, olivolja och sirap.
 
Blanda till en deg (cirka 7 minuter), behöver du ha i mer mjöl kan du ha i ytterligare 200 g vetemjöl
 
Nu är det dags att ha i surdeg! Jag måste erkänna att jag faktiskt bara brukar hälla i lite av varje, men sammanlagt runt 150 g.
 
Blanda
 
Ha nu i rågsikt, havregryn och salt och blanda ytterligare 5 minuter.
 
Medan din deg blandas kan du smörja en stor bunke eller plastlåda med olivolja
 
Lägg sedan degen i den inoljade bunken och täck över med plastfolie. 
 
 
Detta ska nu jäsa i cirka två timmar.
 
Bröden ska in i ugnen på 250°C, så det kan vara passande att sätta på denna cirka 30 minuter innan din deg har jäst klart, så att ugnen hinner bli riktigt varm. Sänk till 225°C när du sätter in bröden.
 
 
När din deg har jäst klart är det bara att mjöla bordet lite lätt och hälla ut den där, dela den i två delar och forma lite lätt till bröd. Lägg sedan dina bröd på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 40-60 minuter. Om man ska vara riktigt exakt så kan man ta ut det ena brödet när man tycker att de ser klara ut och sticka en termometer in på undersidan, är bröder 97°C så är det klart! 
 
Det underbara med de här bröden är att de ser så rustika och härliga ut! De behöver inte svalna under en handduk eller något, det räcker att du lägger dem på ett galler. 
 
 
 
Brödet uppskattades av hela min familj, stora som små, och nu har ingen något emot surdeg längre! 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bakeforfun.blogg.se

Välkommen till min blogg - en blogg som säger att surdegsbröd är både gott och kul!

RSS 2.0