Att starta en surdeg med mjöl och vatten
Om man tycker att en vildjäst, trots sin enkelhet, är lite komplicerad så kan man faktiskt ta en genväg, men din surdegsgrund behöver fortfarande tid att jäsa ordentligt, så den är dessvärre inte heller startklar direkt.
För att göra en rågsurdegsgrund behöver du följande:
1 dl ljummet vatten
½ dl rågmjöl
Fortfarande busenkelt, eller hur?
Här är det bäst att använda en glasburk eller burk som rymmer minst ½ liter.
Blanda ihop mjölet och vattnet, se till att det inte finns några massiva klumpar och lägg sedan på ett lock. Lägg nu märke till att jag skrev "lägg" och inte "sätt", detta för att du inte ska trycka på locket helt, för att degen behöver syre. Sedan ska den ställas på ett relativt varmt ställe, jag har ställt mina på bordet ovanför elementet, men ah, ett någorlunda varmt ställe, helt enkelt. Skaka sedan lätt på burken morgon och kväll (det är inte hela världen om du glömmer det någon gång).
Efter fyra dagar ska blandningen "tjockas till" lite, då häller du i 1 dl ljummet vatten och 1 ½ dl rågmjöl och blandar.
Om allt stämmer ska din surdeg börja växa till sig lite nu, alltså jäsa. Har den inte gjort så behöver den kanske bara lite mer tid, då kan du låta den stå på sitt varma ställe i ytterligare 12 timmar. Häll ut alt utom ½ dl och blanda i mer mjöl och vatten.
Har din surdeg vuxit till sig och stigit efter tolv timmar är den klar, den kommer då att ha en bubblig men ändå fast konsistens, lite som en mousse.
En vetesurdegsgrund är inte lika lätt att få igång, men vill man så kan man!
Helst ska du använda Vetemjöl special till detta, men har du inte det så går det bra att använda vanligt vetemjöl också.
Blanda ½ dl ljummet vatten och 1 dl vetemjöl (känner du dig lite nervös för ett misslyckande kan du faktiskt ha i en msk av din färdiga rågsurdegsgrund för att sätta lite fart på det hela)
Återigen behövs en burk eller bunke som rymmer minst ½ liter, när du blandat ihop mjöl och vatten (ev. rågsur) ska du lägga på ett lock, inte skruva utan lägga, eller så kan man lägga plastfolie över.
En vetesurdegsgrund ska stå och jäsa till sig lite varmare än vad en rågsurdegsgrund ska, mellan 23°C och 25°C. Skaka burken lätt två gånger om dagen, var tolfte timme ungefär.
Efter cirka 36 timmar är det dags att hälla i ytterligare 1 dl ljummet vatten och 1 ½ dl vetemjöl (helst special, det kommer du ihåg va? Detta för att det är ganska mycket lättare att faktiskt få fart på din grund) och blanda ordentligt, inga klumpar eller så.
Efter ett halvt dygn borde din vetesurdegsgrund ha rest sig och vara full av liv och bubblor. Är den inte det så är det inte nödvändigtvis så att du har misslyckats, testa att hälla ut allt utom ½ dl och tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 ½ dl vetemjöl och vänta ytterligare 12 timmar.
Efter ett halvt dygn borde din vetesurdegsgrund ha rest sig och vara full av liv och bubblor. Är den inte det så är det inte nödvändigtvis så att du har misslyckats, testa att hälla ut allt utom ½ dl och tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 ½ dl vetemjöl och vänta ytterligare 12 timmar.

Kommentarer
Conrad
Det verkar ju jättekul med surdeg!
Vet du om man kan göra surdeg på Dinkel?
Svar:
Theresia
Conrad
Hej Theresiagirl!
Gud vad käckt!!
Desem låter ju inget vidare men jag får väl ge det en chans.;)
Jag har ALLTID Dinkelmjöl hemma, klarar mig inte utan.
Svar:
Theresia
Conrad
Durumvete har jag bara hemma när jag ska göra pasta.
Det blir inte så ofta. Jag har en väldigt kräsen dotter som inte äter pasta, potatis är mer hennes grej. Antar att man inte kan göra surdeg på potatismjöl....
Svar:
Theresia
Trackback