Pizza med surdeg!

Kolla in min fluffiga pizza!
Det är så himla bra asså.. Degen blir fluffig, saftig och luftig, men den smakar inte annorlunda. Det är ju win-win liksom!
Vill du göra en egen superfluffig pizzabotten behöver du:
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
2 ½ dl ljummet vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 msk strösocker
6-7 dl vetemjöl
½ msk vetesur (Levain)
1 ½ msk rågsur
½ tsk salt
1 msk strösocker
6-7 dl vetemjöl
½ msk vetesur (Levain)
1 ½ msk rågsur
Det går givetvis utmärkt att bara ta två matskedar av samma, men jag gillar att blanda lite!
Gör såhär:
Smula jästen och blanda med vattnet
Tillsätt olivolja, salt, socker och lite av vetemjölet.
Blanda
Häll nu i surdegen och allt utom en dl mjöl
Blanda
Nu ser du om du behöver mer mjöl, tänk på att degen inte ska vara hård utan faktiskt ganska lös

När degen sedan är färdig kan du låta den jäsa i bunken under handduk i cirka 45 minuter (till dubbel storlek)
Före jäsning

Efter jäsning

Sedan ska degen bakas ut och läggas i form eller panna smörjd med olja.
Efter detta behöver den jäsa under handduk ytterligare 30 minuter.
Under tiden sätt ugnen på 225°C

Efter det är det bara att lägga på fyllning och grädda i mitten av ugnen ca. 15 minuter.
Smaklig måltid!
Smaklig måltid!

Kommentarer
Faster Millan
Hej, vilken fin, lärorik och inspirerande blogg du har startat. Jag gillar ju surdegsbröd mycket, men har aldrig "orkat" göra det själv. Du får det ju att låta lätt som en plätt så kanska jag ska testa?!
Jag har hört att man kan köpa surdeg i affären och tänkte annars att det var en ok start för mig. VAd tror du om det?
Svar:
Theresia
Trackback