Surdegsbaguetter

Egentligen är det faktiskt vanliga hederliga baguetter, eftersom de faktiskt innehåller surdeg i grunden. 
Det är dock inte speciellt ofta man ser det numer..
 
Men hemma hos mig gör man! 
 
Det här recpetet är inte komplicerat för fem öre, allt du behöver ha hemma är:
 
15 g färsk jäst 1/4 paket 
3 dl ljummet vatten 
1 msk salt 
1 msk strösocker 
8-9 dl vetemjöl
3,5 dl vetesurdeg (Levain)
 
Nu är det bara att lösa upp jästen i vattnet och sedan hälla i resten av ingredienserna. Låt degen gå i cirka 15 minuter på låg hastighet, lägg den sedan i en bunke och låt jäsa under handduk i cirka 1,5 timme. 

Degen kommer inte att växa kopiöst, inte så som en vanlig deg, men oroa dig inte, för det blir bra ändå! 
 
Såhär såg min deg ut efter 90 minuter: 
 

 
 
Efter detta är det dags för utbakning, och då är det lite mer jobb än vad jag utsatt er för tidigare. 
 
Börja med att lägga ut degen på bordet och dela den i fyra lika stora delar, lägg sedan tre av delarna åt sidan och forma delen du har kvar till en rektangel med långsidorna ungefär så långa som du önskar dina baguetter.
 

Vik sedan den övre långsidan in till mitten och gör likadant med den nedre. Förhoppningsvis har du nu en rektangel som är lika lång men inte lika bred. 
Vik nu din rektangel på mitten, alltså den övre långsidan ner till den korta. 
Nyp ihop skarven och rulla ut litegrann för att forma och fästa. 
 
 
 
 
Lägg sedan på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek, detta tar runt en timme. Passa på att sätta ugnen på 240°C
 
 
 
Snitta, pensla med vatten och lägg på eventuella frön eller havssalt
 
 
 
Sätt in i ugnen och sänk till 200°C efter 5 minuter. 
Efter ytterligare 10 minuter kan du dra ut plåten och stänka lite vatten över baguetterna, för att få till en krispig skorpa. 
När sammanlagt 30 minuter har passerat är de klara, ta ut och låt svalna på galler utan handduk. 
 
 
 

 
 
Fullt godkända av alla i familjen!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bakeforfun.blogg.se

Välkommen till min blogg - en blogg som säger att surdegsbröd är både gott och kul!

RSS 2.0